Czerwona herbata

Picie czerwonej herbaty podobnie jak zielonej zalecane jest w przypadku odchudzania. Bezpośrednio po jej zebraniu poddaje się ją procesowi fermentacji. Liście, a w zasadzie ich krawędzie barwione są w ten sposób na czerwony kolor, co ważne pozostają w nienaruszonym stanie. Proces ten uwydatnia również ziemisto-korzenny smak i aromat.

Ta odmiana herbaty występuje głównie w Chinach i Tajwanie. W sumie nic dziwnego, gdyż stamtąd pochodzi większość światowej produkcji. Szczególnie ważny w kontekście diety jest tzw. „zabójca tłuszczu” – Pu-Erh. Według wielu dietetyków uważana za jeden z najlepszych środków pomagających zredukować tkankę tłuszczową. Wiele trenerów personalnych również zaleca jej picie. W trakcie procesu produkcji nabierane są właściwości przyśpieszające metabolizm. Zatem zwiększa się spalanie tłuszczów. Aby zachować jak najlepsze walory smakowe oraz aromat herbatę czerwoną należy parzyć w porcelanowym czajniczku. Woda koniecznie musi być miękka, pozbawiona soli, wapna oraz magnezu. Prawidłowy czas parzenia to od trzech do siedmiu minut. Z czajniczka należy przelać powstały napar do kilku również porcelanowych filiżanek. Taka technika zapewni idealny smak i aromat.

Właściwości:

  • Pozytywny wpływ na wytwarzanie soków trawiennych
  • Stymulacja pracy jelit
  • Obniżenie cholesterolu
  • Reguluje przemianę materii, a co za tym idzie masę ciała
  • Zawiera wiele minerałów i mikroelementów
  • Znaczne ilości białka
  • Znaczne ilości olejków eterycznych
  • Zawarty fluor chroni przed próchnicą
  • Poprawia pamięć oraz koncentrację
  • Pomaga usunąć toksyny z organizmu
  • Wzmacnia organizm
  • Pomaga spalać tłuszcz

Czerwona herbata nazywana prze Chińczyków smoczą herbatą zawiera w sobie tą samą kofeinę co kawa. Działa jednak ona inaczej. W przeciwieństwie do kawy kofeina wchłaniana jest znacznie wolniej. Nie powoduje ona natychmiastowego pobudzenia i dłużej pozostaje w organizmie. Właściwości metaboliczne same w sobie nie sprawią, że schudniemy. Czerwona herbata to tylko dodatek do zbilansowanej diety.