
Picie czerwonej herbaty podobnie jak zielonej zalecane jest w przypadku odchudzania. Bezpośrednio po jej zebraniu poddaje się ją procesowi fermentacji. Liście, a w zasadzie ich krawędzie barwione są w ten sposób na czerwony kolor, co ważne pozostają w nienaruszonym stanie. Proces ten uwydatnia również ziemisto-korzenny smak i aromat.
Ta odmiana herbaty występuje głównie w Chinach i Tajwanie. W sumie nic dziwnego, gdyż stamtąd pochodzi większość światowej produkcji. Szczególnie ważny w kontekście diety jest tzw. „zabójca tłuszczu” – Pu-Erh. Według wielu dietetyków uważana za jeden z najlepszych środków pomagających zredukować tkankę tłuszczową. Wiele trenerów personalnych również zaleca jej picie. W trakcie procesu produkcji nabierane są właściwości przyśpieszające metabolizm. Zatem zwiększa się spalanie tłuszczów. Aby zachować jak najlepsze walory smakowe oraz aromat herbatę czerwoną należy parzyć w porcelanowym czajniczku. Woda koniecznie musi być miękka, pozbawiona soli, wapna oraz magnezu. Prawidłowy czas parzenia to od trzech do siedmiu minut. Z czajniczka należy przelać powstały napar do kilku również porcelanowych filiżanek. Taka technika zapewni idealny smak i aromat.
Właściwości:
- Pozytywny wpływ na wytwarzanie soków trawiennych
- Stymulacja pracy jelit
- Obniżenie cholesterolu
- Reguluje przemianę materii, a co za tym idzie masę ciała
- Zawiera wiele minerałów i mikroelementów
- Znaczne ilości białka
- Znaczne ilości olejków eterycznych
- Zawarty fluor chroni przed próchnicą
- Poprawia pamięć oraz koncentrację
- Pomaga usunąć toksyny z organizmu
- Wzmacnia organizm
- Pomaga spalać tłuszcz
Czerwona herbata nazywana prze Chińczyków smoczą herbatą zawiera w sobie tą samą kofeinę co kawa. Działa jednak ona inaczej. W przeciwieństwie do kawy kofeina wchłaniana jest znacznie wolniej. Nie powoduje ona natychmiastowego pobudzenia i dłużej pozostaje w organizmie. Właściwości metaboliczne same w sobie nie sprawią, że schudniemy. Czerwona herbata to tylko dodatek do zbilansowanej diety.